CURTEA INTERNATIONALA DE JUSTITIE DE LA HAG vs CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI

Pentru ca am constatat ca se face foarte des confuzie intre Curtea Europeana a Drepturilor Omului  cu sediul la Strassbourg  si Curtile internationale de la Haga , acestea din urma fiind in numar de doua ,  fiecare avand  atributii distincte , vom incerca in articolul de fata sa lamurim cititorii nostri cu privire la acest aspect.

Un justitiabil care a epuizat caile interne (nationale) de atac impotriva unei hotarari pronuntate de instantele romane se va adresa cu cerere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului , cu sediul la Strassbourg , instanta care este competenta a constata incalcarea Conventiei Europene pentru “Apararea Drepturilor si a Libertatilor Fundamentale” de catre un stat semnatar (printre  care si Romania) , dar care nu este o institutie a Uniunii Europene , asa cum este Curtea de Justitie a Uniunii Europene si care are sediul la Luxembourg, ci o instanta internationala .

Curtea Internationala de Justitie de la Haga este o institutie a O.N.U. , este principalul organ judiciar al acestei organizatii si este reglementata de Carta Natiunilor Unite , statutul sau facand parte integranta din Carta. Jurisdictia obligatorie a acestei instante a fost acceptata de 59 de state din cele 187 semnatate ale statutului . Hotararile adoptate sunt definitive si obligatorii  pentru partile litigante . Acestea din urma sunt obligate sa respecte si sa puna in executare hotararile Curtii , sub consecinta interventiei Consiliului de Securitate al O.N.U.  . Dupa cum se observa , parti in procesele deduse judecatii acestei instante pot fi numai statele , iar nu si particularii – persoane fizice sau persoanele juridice de drept privat, Curtea analizand exclusiv raporturile conflictuale de drept international public . Un exemplu de conflict dedus judecatii in fata Curtii este cazul Romania – Ucraina privind constructia Canalului Bistroe din Delta Dunarii .

Curtea Penala Internationala de la Haga este tot o institutie creata de O.N.U.   . Statutul Curtii a fost adoptat in cadrul Conferintei O.N.U. de la Roma (15 iunie – 17 iulie 1998) si poate fi denumit ca “ un nou cod penal si de procedura penala la scara mondiala” – a se vedea Dumitru Diaconu , “Curtea penala internationala.Istorie si realitate. Ed. All Beck , 2000 . Sarcina acestei instante este aceea de a completa “competentele nationale penale “ .

Curtea Penala Internationala nu trebuie  sa fie confundata cu Tribunalul International Penal pentru  Yugoslavia de la Haga ( tot un organism judiciar penal instituit de catre O.N.U.) , instanta din urma avand in competenta judecarea crimelor impotriva umanitatii savarsite in timpul razboiului civil din fosta Yugoslavie .

Ambele institutii sunt “pietre de temelie” pentru viitoarea ordine sociala, juridica si politica  mondiala .

Sperand ca am lamurit care sunt competentele instantelor internationale aratate mai sus , asteptam in continuare scrisorile/ e-mailurile/comentariile cititorilor.

Tags:

Leave a Reply